Ażeby stworzyć projekt sklepu, trzeba nie tylko rozrysować półki i regały a także zagospodarować przestrzeń dla pracowników (magazyn, czy pokój socjalny). Istotne jest również to, by sklep realizował szereg przepisów, które pracownicy sanepidu sprawdzą przed jego otwarciem. Korytarze między regałami muszą posiadać określoną szerokość, aby klienci mogli swobodnie się przemieszczać. Artykuły spożywcze muszą być zamieszczone w dokładnie określonej odległości od tych przemysłowych, czy chemicznych, żeby mogły być dopuszczone do dystrybucji. Projekt sklepu spożywczego, czy projekt piekarni wymagają od architekta wiedzy nie tylko i wyłącznie z zakresu sztuki projektowania. W sklepie odzieżowym jest nieco zupełnie inaczej i w związku z tym, że towarów jest zwykle mnie niż w sklepie spożywczym, czy przemysłowym, łatwiej zagospodarować całą przestrzeń. Można także puścić wodze fantazji i zaprojektować ciekawe oświetlenie albo sposób prezentacji ubrań na wieszakach. Lady, czyli stanowiska kasowe w takich sklepach mogą być bardziej zabudowane. Istotne jest też to, aby w projekcie uwzględnić miejsce na przymierzalnie. Tam w grę wchodzi zarówno projekt dobrego oświetlenia i luster. Ładnie utworzony sklep przyciągnie klientów i sprawi, że będą chętnie robili zakupy.
Więcej informacji: projekt sklepu spożywczego lublin.