W tym czasie danie można transportować w kontenerze mroźniczym w dowolne miejsce. Może spędzić miesiące w sklepowej zamrażarce i przez cały ten czas nie tylko nadaje się do spożycia, niemniej jednak smakuje tak, jak gdyby nie przenigdy nie było mrożone. Dzięki temu, że istnieją komory szokowego mrożenia, możliwe jest przygotowywanie mrożony ch warzyw. Warzywa zakupione w postaci mrożonej nie tracą wartości odżywczych i nie są gorsze w smaku od tych, które byłyby dopiero co zerwane w ogrodzie. Tożsamo jest z lodami. Poddanie tych deserów procesowi mrożenia szokowego daje możliwość na to, że zachowują swój kształt. Jeżeli już mroziłyby się powoli, w tradycyjnej zamrażarce, nie zachowałyby swojej struktury i wyrazistego smaku. Dzięki technice szybkiego zamrażania nabywcy z Polski mogą cieszyć się smakiem ryb złowionych w wodach Atlantyku. Producenci ryb, poddają je mrożeniu w tym samym momencie po tym, jak zostaną oprawione i przeznaczają je do transportu w kontenerze z ujemną temperaturą. Jak widać, mrożenie szokowe umożliwia cieszyć się wyjątkowym smakiem wielu dań, które nie byłyby tak szeroko dostępne w postaci niemrożonej.
Warto zobaczyć: komory szokowego mrożenia.